Opečený chleba, neboli toust.

Opečený chleba, neboli toust.

Mezi velice originální potraviny, které mohou mít i velice univerzální použití, řadíme i tousty. Na výrobě toustů není nic složitého. Je to vlastně jenom opečený chleba dokřupava. Většinou se jedná o chleba máslového typu, nejčastěji přímo vyrobeného pro tento účel.  Opečení tohoto chleba můžeme použít troubu, pánev a nebo speciální vybavení, k tomu určené, jménem toustovač.

Nejčastější použití toustů.

Tousty se používají hlavně jako příloha k předkrmům a nebo se z nich mohou udělat krutony do polévky. Můžeme je také namazat všemožnými pálivými nebo speciálními toustovými pomazánkami. Toustovač umí opéct také obyčejný žitný chléb. Tomuto druhu pečiva se říká topinka. Je to ale také vlastně toust. Akorát není vytvořený ze speciálního chleba. Topinka se obvykle podává k syrovému hovězímu (tedy tatarskému bifteku) s česnekem na natření. Toust se naopak podává se syrovým lososem (neboli tatarákem z lososa). Tousty a nebo topinky se používají také jako příloha k nejrůznějším zeleninovým salátům atd. Jejich univerzálnost prostě nezná hranic.

Tousty a nebo topinky se musí nějak vytvořit. Jak již bylo nakousnuto na začátku článku, lze použít i více stylů tvorby toustu. Prvním z nich je na pánvi. Topinka a nebo toust se musí „smažit“ na tenké vrstvě oleje, dokud jeho povrch nebude křupavý. Po dobu „smažení“, musíme toust otáčet tak, aby se nám nespálil. Druhý způsob je v troubě. Tam jej můžeme péct klidně nasucho. Trouba má hlavně tu výhodu, že můžeme péct mnohem více toustů najednou, než je tomu při „smažení“ na pánvi. Tím pádem můžeme trochu ušetřit čas. Na pánvi jsou však jednotlivé tousty rychleji hotové. Záleží tedy hlavně na množství toustů, které chceme najednou vytvořit. Pokud děláme velké množství, hodí se trouba, pokud malé, je rychlejší je osmahnout na pánvi. Posledním způsobem je toustovač. Jedná se o malý přístroj, který má obvykle pouze dvě štěrbiny na vložení dvou kusů chleba. Po jejich opečení, chleba vyskočí ven z toustovače. Profesionální toustovače mívají klaště na vytažení toustů bez popálení.

Na opečení toustů také existuje spousta dalšího kuchyňského vybavení. Dobré tousty se dají udělat třeba na grilu a nebo ve speciálních opékačích. Výše jsou ale popsány ty nejčastější způsoby.

Leave a Reply