Vakuovací zařízení.

Vakuovací zařízení.

V gastronomii se často setkáváme s potravinami a nebo produkty, které je opravdu potřeba zavakuovat do sáčků. Jedná se třeba o speciální styl vaření sous vide a nebo prostě o zbytky, či přebytky různých potravin, které nám pouze zabírají místo a čekají, až je využijeme. Bohužel je naše plánované využití těchto potravin asi až za dobou jejich trvanlivosti v normálním prostředí. Toto je velice jednoduše aplikovatelné, třeba na zbytky jídla od oběda. 

Vakuování tedy může být opravdu řešení.

Vakuování je opravdu výborný proces, na zachování kvality a čerstvosti potravin. Na vakuování budeme potřebovat hlavně vakuovací sáčky. Tyto sáčky, jsou obvykle vyrobené z vysoce odolného materiálu, který je schopný odolat i obrovskému podtlaku po odsátí veškerého vzduchu z balené potraviny. Vakuovací sáčky jsou tedy velice pevné ale za to vcelku jemné. Prodávají se v mnoha objemových variantách a díky tomu, do nich můžeme vložit na co si jen vzpomeneme. 

Na zavakuování sáčku (tedy odsátí vzduchu ze sáčku a zavaření fólie) budeme určitě muset použít nějaký vakuovací stroj. Musí to být něco, co dokáže odsát vzduch z daného sáčku nebo folie a zároveň ihned po odsátí folii zavařit tak, aby se do ní ten vzduch nedostal zpátky a tím pádem, nezničil námi chtěnou snahu o zachování čerstvosti potravin. Tímto strojem není nic jiného než prostá vakuová svářečka, vakuová balička a nebo prostě a jednoduše vakuovačka. Jedná se o zařízení, které vypadá buď jako komora s víčkem a nebo jako tiskárna na fotky. S tím rozdílem, že nic netiskne. My vložíme maso do sáčku a jeho otevřený konec přiložíme k čelisti zařízení. Vakuová svářečka se pak o vše podstatné postará, jednoduchým stisknutím tlačítka. My pak už jenom daný sáček vezmeme a uložíme jej zpátky do lednice a nebo do mrazáku. 

Díky tomu, že je odsát všechen vzduch z daného obalu, tak nedosáhneme jenom čerstvosti a nezávadnosti potravin ale také uspoříme místo. Díky nafouknutým sáčkům, nám některé potraviny zabírají v lednici a mrazáku až příliš drahocenného místa. My ale nechceme chladit vzduch. Proto jej prostě odsajeme a máme klid.

Leave a Reply