Vakuum – nevídaný pomocník v gastronomii.

Vakuum – nevídaný pomocník v gastronomii.

Když se řekne vakuum, určitě si mnoho z nás představí obrovskou, černou prázdnotu vesmíru. Ano, tam je vakuum také. V gastronomii se ale využívá opravdu velmi výhodných vlastností tohoto nic uloženého do sáčku a nebo balení. Ve vakuu je totiž jídlo uchováno a nebo vařeno, dá se říct, v přirozeném a hlavně opravdu hodně sterilním prostředí. Ve vakuu se totiž nemohou rozmnožovat bakterie a tím pádem, se z jídla všechny škodliviny při jeho přípravě dostanou. 

Vakuování je opravdu velmi efektivním způsobem balení zbytků.

Pokud se nám stane, že máme v lednici mnoho zbytků, které nejsme schopni spotřebovat, tak jsme ve velice nepříjemné situaci. Můžeme je dát třeba na mrazák, kde ale také moc dlouho nevydrží. V tomto případě, přichází na řadu vakuová balička. Jedná se o zařízení, které funguje dvojím způsobem. Jedním je, že náš sáček s jídlem zapečetí a druhý je, že z něj odsaje vzduch. Díky tomu, uvnitř sáčku vznikne vakuum a potravina tak zůstane chráněna, proti vnějším vlivům. Vydrží tedy mnohem déle čerstvá. Až na ni dostaneme chuť, stačí jenom rozdělat zavakuovaný sáček a můžeme konzumovat. Vakuová balička, je tedy produktem číslo jedna, pokud nechceme zbytečně vyhazovat zbytky jídly, které by se dali ještě později zužitkovat.

Pro velice náročné provozy, které mají mnoho zbytků jídla a musejí je využít, je k dispozici větší vakuová balička. Je to spíše taková vakuová komora. Dokáže vysát vzduch z více pytlů najednou a díky tomu pracuje efektivněji a rychleji. Vydrží dokonce až osmi hodinový provoz. Její použití je opravdu rychlé, efektivní a jednoduché. Používá se hlavně v obrovských provozech, kde je potřeba se okamžitě zbavit mnoha potravin najednou. Některé provozy jsou tak veliké, že jich musí mít víc, na to aby stíhaly. Tato „vakuová komora“ může mít mnoho velikostí. Záleží také na tom, kolik a nebo jak velké pytle chceme balit. Proto jsou jistě velice nedocenitelnými pomocníky i v těch opravdu nejnáročnějších provozech.

Leave a Reply