Výbava kuchyně. Pečení a odsávání.

Výbava kuchyně. Pečení a odsávání.

Jak již všichni víme, v kuchyni se vaří, peče, smaží atd. Všechny tyto činnosti vytvářejí určitý zápach. Ať už je to zápach ze smaženého a nebo vařeného jídla, vždy je potřeba jej nějakým způsobem dostat pryč z kuchyně. Všechno jídlo, pokud se povede, dobře voní. Když se ale pachy z jednotlivých jídel spojí, může to vydávat tak neproniknutelný zápach, že je v nejlepším případě nepříjemný. Kdyby kuchyně nebyla odvětrávaná a neobsahovala nad sporákem odsávač par a pachů (tzv. Digestoř), možná by to vyústilo i v jednotnou mlhu a směsici zápachů, která by mohla začít i dusit personál kuchyně. Digestoř je tedy opravdu potřebná hlavně tam, kde se opravdu často vaří. To, že je na svém místě, ale neznamená, že je neustále puštěná. Toto záleží hlavně na personálu kuchyně. Digestoř se ale může velice snadno zanášet. Není žádoucí, aby se dostávaly do ovzduší tukové zplodiny. Proto existují speciální tukové filtry do digestoří, které tomuto zabraňují. Díky digestoři je tedy v kuchyni dýchatelno.

A co to pečení?

Na pečení je samozřejmě v každé kuchyni trouba. Může být buď plynová, elektrická a nebo horkovzdušná. Některé mají dokonce doplňkové funkce. Může to být např. parní trouba a nebo trouba s možností pečení i v páře, případně trouba s grilem. Trouba se tím stane opravdu multifunkčním zařízením, které mimo pečení dovoluje třeba také grilovat a nebo péct v páře. Díky těmto doplňkovým funkcím jsou ale tyto zejména profesionální trouby o poznání dražší. Kdo někdy vybavoval kuchyni tak ví, že elektrospotřebiče pro profesionální provozy, jsou bezpochyby velice drahé i tak. Pokud jim ještě přidáme doplňkové funkce, může se jejich cena vyšplhat i do výše statisíců. Bohužel v této ceně hraje obrovskou roli velikost. Profesionální spotřebiče pro restaurační nebo hotelové kuchyně či závodní jídelny jsou totiž navrženy tak, aby byly schopné uvařit mnoho jídla najednou. Tím pádem v mnoha případech dosahují gigantických velikostí a to se projeví, hlavně na jejich ceně. Takže není divu, že pokud výrobce přidá ještě nějaké ty vychytávky navíc, je nutné si sáhnout hluboko do kapsy.

Leave a Reply